dijous, 22 de gener del 2009

26 de Gener de 2009 Any nou Xinès



( 1 / 26 / 2009 ). Any del Bou de Terra.

L'Any nou del calendari tradicional xinés comença la segona lluna nova després del solstici d'hivern. Aquest any serà l'any del Bou i el Bou es un treballador incansable, noble i de confiança.

Els xinesos d'arreu del món celebren l'1 de febrer l'arribada d'un nou any, el Yuan Tant, que també es coneix amb el nom de Festa de la Primavera.
La celebració de l'any nou xinès s'allarga durant quinze dies i es viu amb especial intensitat, essent comparable a les celebracions que es fan a Occident per Nadal i Cap d'Any. Els regals, l'engalanament de les cases i els generosos àpats familiars són també típics d'aquestes dates.

En els dies que precedeixen l'arribada del nou any les llars es netegen de tot allò que es considera innecessari o que ja no es vol preservar, en una acte simbòlic que vol significar que l'any que comença serà millor. A més, és el moment de tornar els deutes que s'han contret durant el darrer any.

Tot i així, la celebració pròpiament dita no s'inicia fins la vigília de cap d'any, quan familiars i amics s'apleguen en el sopar del 'Twan Yuan Fan', que literalment vol dir 'sopar de la reunió'. En acabar-se l'àpat, era costum de tirar petards per fer allunyar els mals esperits, tot i que en els darrers anys aquesta pràctica s'ha prohibit per raons de seguretat.

El dia de Cap d'Any és costum de rendir homenatge als avantpassats i als deus xinesos, i la gent gran rep el respecte i la veneració dels més joves. Les danses del lleó i el drac donen color i alegria a la festa. I tot plegat va acompanyat d'una cuina exquisida on els plats tenen tots un simbologia pròpia.

1 comentari:

Roser ha dit...

Bé amics.
Us desitgem un molt feliç any nou.
Segur que el bou serà de bon ajut per a tots els nois i noies treballadors, de tots els blocs.
Una forta abraçada a tota la comunitat xinesa de Santa Coloma i en especial als Cucs.
Que tingueu una molt bona festa!!
Els Planetaires