dijous, 8 d’octubre del 2009

La festa de les llanternes

La Huijie ja està a l'INSTITUT, avui ens ha vingut a veure i ens ha explicat moltes coses de la festa de les LLANTERNES.








Festa de les llanternes - Yuan Xiao Jie


El quinzè dia del primer mes del calendari lunar és la Yuan Xiao Jie (Festa de les Boletes d'Arròs Glutinós). És la primera nit amb lluna plena després de la Festa de la Primavera. S'acostuma a menjar boletes d'arròs glutinós (yuanxiao) que, farcides de confitis, simbolitzen la unitat familiar.















La Festa de Mitjans de Tardor se celebra el quinze dia del vuitè mes lunar, al voltant de l'equinocci de tardor. En el calendari occidental, el dia del festival de la lluna plena se situa generalment entre la segona setmana de setembre i la segona d'octubre. Es tracta d'una festa lligada a la collita. La gent aprofita l'oportunitat per a mostrar el seu agraïment al cel (representat per la Lluna) i a la terra (simbolitzada pel déu de la terra) pels dons rebuts durant l'any que acaba.



En l'actualitat, el costum mes comú associat a aquesta festivitat consisteix a sortir al carrer, davant la casa pròpia, i menjar juntament amb la família i els veïns els pastissets o galetes farcides de la lluna (yue bing) mentre es contempla la lluna plena i se li fan peticions de bona fortuna.






Yue bing





Les trobades nocturnes de llanternes en aquesta festa daten del segle I i segueixen gaudint de gran favor entre la gent en molts llocs. D'aquí el seu altre nom: Festa de les Llanternes.

La festa de la llanterna es practica des de la dinastia Han (206 aC - 221 dC). Hi ha al voltant de l'origen d'aquesta festivitat una versió basada en una llegenda la qual diu que fa molts anys un ocell sagrat del Déu celestial va ser assassinat per un caçador. Com a represàlia del que va passar va decidir cremar totes les cases de la terra el dia 15 de gener (del calendari lunar). Aquest Déu celestial tenia una filla que tenia molt bona relació amb els éssers humans i els i va ensenyar a confeccionar fanals i encendre focs artificials per enganyar al seu pare. Així va sorgir la festa de la llanterna o festa dels fanals segons la llegenda.