dimecres, 20 de maig del 2015

Medi 6è: Cultures precolombines

Els pobles precolombins, són aquells que hi havia a Amèrica abans que Colom hi arribés. Destaquen tres civilitzacions: L'imperi Inca, l'imperi Asteca i els Maies.

 Imperi Inca

 Vivien a l'actual Perú i eren agricultors. El seu principal aliment eren les patates i el blat de moro. Conreaben també carbasses, tomàquets, cacauets i cotó. L'imperi el governaba un emperador anomenat "Inca" (Fill del Sol). Per facilitar el transport i els intercanvis havien creat una xarxa extensa de camins. Eren politeístes (creien en l'existència de molts déus). Els déus principals eren el Sol i Viracocha (creador de l'univers).

   

 Imperi Asteca

 Vivien a l'actual Mèxic i la majoria eren agricultors. Cultivaven principalment blat de moro, tomàquets, mongetes, alvocats, vainilla i cacau, amb el qual feien xocolata. A més eren artesans i ceramistes. El comerç a llarga distància era poc freqüent perquè no coneixien la roda. Veneraven els déus del Sol, la Guerra i la Pluja. Per obtenir favors construien temples i oferien sacrificis.

 

Imperi Maia 


 Els Maies vivien a la part oriental de Mèxic a la Península de Yacután. Eren un poble agricultor i comerciant. Es dedicaven a cultivar la terra i intercanviaven els productes. Els Maies construiren grans temples en honor als seus déus (el més conegut Chicen-Itza)i ciutats desenvolupades on el grup de nobles tenia el poder i gobernava. Els seus déus estaven relacionats amb la naturalesa i oferien sacrificis per aconseguir favors. Eren el poble més desenvolupat ja que dominàven l'escriptura, les matemàtiques i la ciència barrejada amb supersticions.