diumenge, 3 de gener del 2010

Reis i el Tortell



Els Reis Mags (6 de gener)


Seguint la tradició, cada nit de Reis, els reis del pessebre passen per totes les cases i deixen paquets per a la canalla, tenint en compte les peticions que els infants han fet a les seves cartes. Aquestes cartes s’acostuma a lliurar-les als patges reials que es troben als espais comercials i associacions d’esbarjo.

Quan arriben els Reis es fa una cavalcada pels carrers i els infants surten a rebre’ls. En alguns pobles, els nens porten fanalets per indicar el camí a ses majestats. Abans d’anar a dormir, es deixen les sabates al balcó per indicar als Reis que a la casa hi ha infants que esperen els regals i es para una tauleta amb algun aliment i beguda per a la comitiva reial i un plat d’aigua per si les cavalcadures dels Reis tenen set.

Al mateix dia se sol fer un dinar familiar. Per postres es menja el tortell de Reis. A dins del tortell hi ha una fava i una figureta d’un rei. A qui li toqui la figureta, se’l coronarà rei de la Festa i a qui li toca la fava, se li diu que haurà de pagar el tortell, però al final sempre se’l sol perdonar.