L'HORTHem collit api, faves, espinacs i bledes.

De collita març 2011


AGENDA DE L'HORT

Tal com diu la dita, "Al setembre cadascú cull el que sembra" i nosaltres vam plantar pebrots i ara collirem......


 Image and video hosting by TinyPic

 Image and video hosting by TinyPic 


 Aquí us deixo un JCLIC per a treballar fruites i hortalisses 

P3 Menja una SINDRIA de l'HORT

Ja sabeu que l'escola té un hort!!!!la classe dels ànecs i de les tortugues ajudem a tenir cura de l'hort i a regar-lo i cuidant, cuidant ..... hem tingut una sorpresa: UNA SINDRIA !!!! hem menjat una mica per esmorzar, què bona!!!!

 

Collita de pastanagues del nostre hort.Una mica d’història de les pastanagues.
L’origen botànic de la pastanaga es localitza a l’Àsia menor, a l’actual Iran. Va ser cultivada i apreciada per les cultures mediterrànies des d’antic. A l’antiga Grècia ja la coneixien i l’apreciaven molt per les seves propietats medicinals. Les actuals varietats de color taronja i forma cònica van ser introduïdes pels àrabs a la península ibèrica cap al segle XII. Durant els segles XIV i XV es van estendre a la resta d’Europa.
Una mica de botànica. Forma part de la família de les umbel·líferes, igual que l’api, el julivert i el fonoll. El seu nom científic és Daucus carota.
Varietats. Les varietats de pastanaga es poden classificar segons la forma de l’arrel, la grandària i el cicle de cultiu.
Segons la forma de l’arrel n’hi ha de cilíndriques, còniques i arrodonides.
Segons la grandària n’hi ha des de 25 cm fins a menys de 10 cm.
Propietats nutricionals. La pastanaga és famosa pel seu contingut en vitamina A. La vitamina A és fonamental per a les funcions epitelials de la pell i per als pigments dels ulls. També té un contingut important de vitamines C i B.
La pastanaga es pot menjar crua en amanides o cuita, acompanyant carns o peixos. Les pastanagues collides joves són més dolces i tendres per consumir en amanides.
Com cultivar. Cal cultivar-la a partir de la llavor doncs el trasplantament fa que no formi una arrel grossa. Es pot sembrar formant fileres o a voleig. La llavor de la pastanaga té una germinació relativament lenta, uns 10-15 dies. Un cop germinada la llavor cal fer una aclareig per eliminar les plantes que sobren i deixar una distància de 8 cm entre plantes.

 Com és diu la pastanaga en altres llengues:
ESPANYOL -----------------ZANAHORIA,
CATALÀ ------------------PASTANAGA
 EUSKERA -----------------AZANARICA
GALLEG -----------------ACENARIA
 FRANCÈS -----------------CARROTTE
ANGLÈS ---------------------CARROT
 XINÈS------------------------ HÚ LÚOBO
ALEMANY --------------------MOHRE
 PORTUGUÈS--------------CENOURA
 ÀRAB ----------------------CARLOTA
 Per saber més clica aquí maratoviquicmilbis.jpg
 per jugar clicla aquí Image and video hosting by TinyPic

 El viatge de la pastanaga

Les pebroteres o pebreres (Capsicum) són un gènere de plantes de la família Solanaceae.
El nom del seu fruit pot ser pebrot, pimentó, pebrera o pebre.
És originària de la zona dels Andes, a Amèrica. Es cultivava des de molt antic, fa més de 9000 anys, a les civilitzacions centre i sud-americanes.
El pebrot és molt ric en vitamines, especialment la vitamina C i també A, E i B. Existeix una gran diversitat d'espècies i varietats de diferents formes, colors de fruits i tamanys. pebrot maratoviquicmilbis.jpg Per saber més .

Sabeu quina verdura sortirà d'aquesta flor?

Pistes: -El nom científic és Cucumis sativus i és de la família de les cucurbitàcies. -Les tiges i fulles estan cobertes de pèls. - El fruit és consumeix en amanides o gaspatxos . -En general la collita comença a partir d’uns 60 dies després del trasplantament . -La collita continua durant tot l’estiu fins que la planta esgota tots els nutrients o les baixes temperatures afecten el creixement. -El fruit es cull immadur. Si es deixa créixer massa, perd el color verd i és massa fibrós i amarg.Photobucket


 L'hort a la primavera Les darreres pluges li han agradat molt a l’hort: Els tomàquets, els carbassons i les mongetes, comencen a créixer . Collita de març 
Durant el mes de gener hem collit : col, coliflor, pastanaga, bleda, enciam, escarola. La fava i el pèsol estan creixent a bon ritme, aviat tindrem collita.